Tarinaa Roadsport A luokassa kilpailevan Porsche 914 auton muutoksista kaudelle 2006.

torstaina, syyskuuta 21, 2006

Alastaron finaalitAlastaron finaaleihin lähdettiin taas lähes kylmiltään.

Ahvenistolle mentiin kyllä säätämään edellisenä keskiviikkona, mutta auton säätäminen 20cm lyhyemmäksi toisella sessiolla romutti myös suunnitelmat.

Alastarolla pääsin ensimmäisen kerran radalle vapaissa harjoituksissa. Ensimmäisellä kierroksella, tullessani pääsuoralle, teki auto ylimääräisen luikertelu liikkeen. Liike oli niin raju että ajoin suoraan varikolle. Syyksi selvisi alatukivarren sisemmän kierreholkin vaurioituminen. Pikaisen pähkäilyn jälkeen kaivoin mutterilaatikosta uuden M12 kierreholkin ja suunnistin Team Kehnon Motorhome:lle. Team Kehno on ennenkin toiminut Bogeyracingin virallisena hitsaus pummaus kohteena, eikä nytkään tarvinnut pettyä. Tukivarsi oli hetken jäähdyttelyn jälkeen valmis kasattavaksi. Samalla kun Topi purki ja asensi tukivartta, haki Juha lähiseudun varaosaliikkeestä uuden vetonivelen jonka Henkka ripeänä harjoottelijana vaihtoi paikoilleen.Saimme auton kasaan juuri ennen aika-ajojen alkua. Emme tosin ehtineet säätää vasenta takapyörää mitenkään. Jo ensimmäisellä kierroksella havaitsin että auto on erittäin vaikea ajaa, varsinkin oikealle kääntyviin mutkiin. Ei siis ollut suuri yllätys kun selvisi että aika-ajoissa saavuttamani aika oikeutti vain 16. lähtöruutuun.

Mittailujen jälkeen selvisi että vasemman puolen takapyörän camber oli aivan älytön. Säädimme camberin hehtaarille ja jäimme odottamaan lähtöä. Odottaessa oli hauska seurata muiden luokkien Porsche kaluston pärjäämistä. Pitkästä aikaa myös historic luokat kiinnosti kun L.Aarnio antoi kunnon vastuksen Yrjölän possulla. Myös Matti ajoi loistavasti B ja C luokkien lähdössä, onnea!

Oma lähtö hieman jännitti, en oikein tiennyt miten säädöt olisi vaikuttaneet. Myös hieman epäilytti oliko tukivarren irtoamisen yhteydessä esim. vetonivelet vaurioituneet.
Jo lämmittelykierroksella havaitsin oikealta takaa kuuluvan omituisen jurnutuksen olevan edelleen tallella. Kyseinen pyörä on jurissut vaikka kuinka kauan. Laakerit ja vetonivelet on vaihdettu joten niistä se ei kuulu. No, koska tiesin laakerin ja vetarin olevan kunnossa, ajattelin jättää jurinan huomiotta.

Lähtöpaikkani oli taas sen verran takana että lähettäjää en aluksi nähnyt ollenkaan. Juuri ennen lipun heilahdusta havaitsin että lähettäjän utuinen hahmo näkyy edessä olevan opelin ikkunoiden läpi :-) Lähtö onnistui ihan hyvin ja päätin tällä kertaa ajella ensimmäisen kierroksen hieman varovaisemmin. Nousu 16. paikalta eteni ihan hienosti, taisin päästä jo 7-8. sijalle. Mukavasti nousujohteinen alku tyssäsi sitten taas tutusti vaihteisto ongelmiin. Neloselle vaihtaessa ei aina vaihde kytkeytynyt vaikka keppi menikin oikeaan paikkaan? Välillä vaihde taas meni aivan normaalisti päälle. Mitä pidemmälle kisa eteni, sitä epätodennäköisempää oli saada 4 vaihdetta päälle. Lopulta ehkä hieman kimpaantuneena/raivona runnoin 4 väkisin päälle. Tuo temppu kannatti sillä vaihteenvaihto ei ollut enää loppu kilpailun aikana ongelma. Ainoa vaihde oli jumiin jäänyt nelonen! Vaikka 3.2 onkin vääntökone, ei sen vääntö ihan riitä lennättämään 914 kovin kummoista vauhtia ympäri rataa.

Lopulta sijoitus oli 13.
Mikäli Fiat Uno:n kuljettaja lukee tätä niin ehkä ymmärrät paremmin omituisen etenemiseni. Mutkissa vauhti hiipui ja suorien päässä mentiin taas kovaa.

Varikolla olikin sitten paineita saada vaihteisto toimimaan, jotta Alastaron perinteiset kyyditykset saataisiin ajettua.
Sain väkivalloin reuhdottua nelosen pois päältä joten pääsimme ajeluttamaan kiinnostuneita.

Kumit sulatin tonne radan poistumistielle.

Illan lopuksi pääsin Vehviläisen Locostin kyytiin ja tulipahan itsekin testattua. Jo toisessa mutkassa oli selvää että nyt ollaan kilpa-auton kyydissä. Locost ei tuntunut ollenkaan tämmöiseltä tyypilliseltä kompromissi kilpurilta, erittäin vaikuttava!

Kausi on taas pulkassa. Oma kauteni ei tänä vuonna ollut kummoinen, vain Ahvenisto ja Alastaro. Auto jäi käytännössä täysin säätämättä ja uuden alustan todellinen potentiaali selvittämättä.

Ensi vuonna 914 saattaa pitää välivuoden ja ajamme ehkä toisessa luokassa useammallakin autolla. Oma bloki tuosta projektista tulossa.